۱۳۹۷ مهر ۱۷, سه‌شنبه

از سطح شهر؛ شهروندان بی‌دفاع در برابر آنتن‌های موبایل / تصویری


خبرگزاری هرانا – از زمانی که اولین دکل مخابرات مخصوص تلفن همراه، در ایران موسوم به BTS نصب شد نزدیک به بیست سال می‌گذرد. در این مدت با افزایش تعداد کاربران تلفن‌های همراه در ایران بر تعداد این آنتن‌های مخابراتی افزوده شده، تا جایی که دیگر آمار دقیقی از تعداد آنتن‌های BTS در شهرهای بزرگ ایران در دست نیست. اما در این میان نگرانی شدید مردم از میزان تشعشعات این آنتن‌ها هر روزه بیش از پیش می‌شود. عضو کمیسیون بهداشت مجلس “تضعیف سیستم دفاعی بدن، افزایش ناباروری مردان، ابتلا به بیماری‌های آلزایمر و پارکینسون، اختلالات عصبی، چشم و سر درد، کم ‌اشتهایی”  را تنها گوشه‌ای از عوارض این امواج به‌شمار آورده بود. با این حال متولیان امر که در شرکت های مخابراتی و دولتی از منافع مالی استفاده از اماکن مسکونی برای امر مخابرات بهره مند هستند کماکان مدعی بی ضرر بودن این آنتن ها می شوند.
به گزارش خبرگزاری هرانا، ارگان خبری مجموعه فعالان حقوق بشر در ایران، آنتن‌های BTS بخشی از زیرساخت شبکه موبایل هستند که امواج موبایل را دریافت یا با انتشار این امواج پوشش شبکه را در ناحیه تحت پوشش ایجاد می کنند. آنتن های موبایل به‌منظور افزایش پوشش‌دهی و کاهش موانع باید ارتفاع مشخصی از سطح زمین داشته باشند و به همین دلیل روی دکل‌های مرتفع یا ساختمان‌های بلند نصب می شوند.
با قدم زدن در کوچه و خیابان‌های شهرهای بزرگ ایران، در هر محله چند آنتن تلفن همراه دیده می‌شود که بر روی ساختمان‌ها نصب شده است. تعداد این آنتن‌ها به‌قدری زیاد شده که در سال گذشته شورای شهر تهران یکی از دلایل اصلی جمع‌آوری این آنتن‌ها را “تلاش برای زیباسازی مبلمان شهری” اعلام کرد. از طرفی به دلیل وجود نگرانی در میان مردم این آنتن‌ها بر سلامت روانی شهروندان تاثیر منفی داشته و باعث ایجاد حس ناامنی در میان بسیاری از آن‌ها می‌شود.
سال گذشته محمدجواد نظری‌مهر، عضو کمیسیون بهداشت و درمان مجلس در گفت­گو با سایت خانه ملت، با انتقاد از افزایش بی‌رویه آنتن‌های بی‌تی‌اس در کلان‌شهرها به ‌ویژه شهر تهران گفت: “تضعیف سیستم دفاعی بدن، افزایش ناباروری مردان، ابتلا به بیماری‌های آلزایمر و پارکینسون، اختلالات عصبی، چشم و سر درد، کم ‌اشتهایی تنها گوشه‌ای از عوارض این امواج به‌شمار می‌آید”.

پیشتر نیز دکتر اسماعیل اکبری، رئیس مرکز تحقیقات سرطان ایران به صراحت اعلام کرده بود: “دکل‌های تلفن همراه سرطان‌زا هستند”. خطرات این آنتن‌ها زمانی بیشتر می‌شود که برخی از شهروندان در معرض مداوم و روزانه این تشعشعات قرار دارند. این در حالی است که بسیاری از این آنتن‌ها بر روی پشت‌بام خانه‌های مسکونی و حتی مراکز پزشکی قرار دارند و برخی از آن‌ها در نزدیکی خیابان‌های پر رفت و آمد تهران هستند.

بسیاری از شهروندان شهرهای بزرگ ایران به خصوص تهران از عوارض ناشی از این تشعشعات گلایه دارند. شیرین یکی از شهروندان تهرانی است که مدتی در یکی از ساختمان‌هایی زندگی می‌کرده که بر روی پشت‌بام آن آنتن BTS بوده است. او در این مورد به گزارشگر هرانا می‌گوید: “با مادرم زندگی می‌کنم. در ساختمان قبلی ما یکی از آنتن‌های ایرانسل بر روی بام ساختمان نصب شده بود. بعد از گذشت چند ماه مادرم به خاطر سردرد و بی‌حالی به دکتر مراجعه کرد و دکتر تاکید کرد که هرچه زودتر برای حفظ سلامتی مادرم و خودم آن ساختمان را ترک کنیم. جالب اینکه ما در طبقه سوم بودیم و یک طبقه بین ما و آنتن‌ها فاصله بود”.
سید علی علویان، معاون آموزش دانشکده مخابرات دانشگاه علم و صنعت چندی پیش در مصاحبه با ایسنا گفت: “زمانی که افراد با BTSها فاصله‌ی زیادی دارند، میزان تشعشع اثر کمی خواهد داشت، اما چنانچه فرد به طور دائم در مقابل تشعشعات یک دکل قرار داشته باشد، بر روی آن شخص تأثیرگذار خواهد بود”.
داستان آنتن‌های BTS حتی در مجلس و شورای شهر تهران هم بارها داستان‌ساز شده و هر دو نهاد تلاش کردند تا آنتن‌های BTS از نزدیکی مناطق پر تردد و محل زندگی شهروندان جمع‌آوری شوند اما هر بار با پافشاری شرکت مخابرات و اپراتورهای تلفن‌ همراه این ماجرا به نتیجه‌ای نرسیده است. در مواردی نیز با رای دادگاه آنتن‌های موبایل از روی پشت بام منازل جمع شده است. عجیب آنکه وزارت بهداشت و سازمان انرژی اتمی این آنتن‌ها را برای شهروندانی که در نزدیکی این دکل‌ها زندگی می‌کنند بی‌ضرر توصیف می‌کنند.

حمید یکی از افرادی که در زمینه نصب آنتن‌های BTS فعال است در این مورد به خبرنگار هرانا می‌گوید: “واقعیت این است که اپراتورهای تلفن همراه دلیلی نمی‌بینند استانداردهای لازم را رعایت کنند. هرچه هزینه‌ها کمتر باشد سود آنها بیشتر است. پس به جای نصب دکل سراغ ساختمان‌های بلند رفته و به صاحب‌خانه بابت نصب دکل در ملک شخصی او اجاره پرداخت می‌کنند. با این روش همه سود می‌کنند به جز ساکنین خانه که غالبا مستاجر هستند و همسایه‌ها. رعایت استاندارد برای نصب هم هزینه‌ها را چند برابر می‌کند که به نفع اپراتورها نیست. شرکت مخابرات هم در این مورد با اپراتورها شریک است و دلیلی نمی‌بیند به دنبال رعایت استانداردها باشد. از چهار اپراتور تلفن همراهی که در ایران هستند هر کدام باید یک دکل در هر محله قرار دهند. خودتان حساب کنید با این روش چه میزان چگالی تشعشعات بالا می‌رود. برای این شرکت‌ها راحت‌تر و پرسودتر است که رشوه بدهند تا بخواهند استانداردها را دقیق رعایت کنند. البته شاید کسانی بگویند که امکان اجرای دقیق استانداردها در ایران نیست، اما من می‌گویم اگر هزینه شود این استانداردها به راحتی پیاده می‎شوند”.

افزایش روزانه آنتن‌های BTS در سطح شهر‌ها سلامت شهروندان ایرانی را بیش از پیش تهدید می‌کنند. این در حالی است که در ماده ۲ بند الف منشور حقوق شهروندی تحت عنوان «حق حیات، سلامت و کیفیت زندگی» آمده است: “شهروندان از حق زندگی شایسته و لوازم آن همچون آب بهداشتی، غذای مناسب، ارتقای سلامت، بهداشت محیط، درمان مناسب، دسترسی به دارو، تجهیزات، کالاها و خدمات پزشکی، درمانی و بهداشتی منطبق با معیارهای دانش روز و استانداردهای ملی، شرایط محیط زیستی سالم و مطلوب برای ادامه زندگی برخوردارند”.

هیچ نظری موجود نیست:

ارسال یک نظر

بازداشت بيش از 350 نَفَر #قيام_تشنگان_ثورة_العطش

بازداشت بيش از 350 نفر در #قيام_تشنگان    صدها نفر در #قيام_تشنگان #قيام_تموز در تظاهرات مسالمت آميز در اعتراض به بى آبى و قطع آب و انتقال آ...