۱۳۹۸ دی ۳, سه‌شنبه

کارون شهرستانی غرق درفاضلاب ، #تبعیض و #بی_تدبیری مسئولین



                                                      الاحواز 
مجاری الصحیه 

مقدمه:
شهرستان کارون با 180 هزار جمعیت از20 منطقه و روستا تشکیل شده است. بخش عمده شهرستان کارون امروزی شامل کوت عبدالله ، درویشیه ، شکاره 1 ، شکاره 2 ، استیشن و چندین منطقه دیگردرسال 91 از شهرستان اهواز جدا شده و با اضافه کردن روستاهای کوت نواصر ، قلعه چنعان به مناطق فوق به مرکزیت کوت عبدالله ایجاد شد. درزمان تاسیس این شهرستان مخالف های زیادی از طرف مردم مسیر کوت عبدالله ، کارشناسان و خصوصا" فعالین سیاسی - فرهنگی عرب شد. این مخالفت ها مستند به سه واقعیت بودند.

الف: فعالین سیاسی – فرهنگی عرب معتقد بودند این جدایی یک اقدام سیاسی است و این مناطق پتانسیل و زیرساخت های یک شهرستان مستقل را ندارند و طبق آمارحوزه های رای گیری آن زمان مسیر کوت عبدالله حدودا" 20 هزار رای دارد و با توجه به عرب بودن این مناطق ، این تعداد آراء در انتخابات مجلس شورای اسلامی و انتخابات شورای شهر احواز سرنوشت ساز بودند. لذا رقیب جریان (عربی) که طی سالیان دررأس تصیم سازی و تصمیم گیریهای کلان استان است ، با جدا سازی این مناطق از شهرستان اهوازسعی نموده موازنه انتخاباتی را خصوصا" درحوزه انتخابات شورای شهر به نفع خود تغییردهد.

ب: اکثر کارشناسان و افرادی که حداقل شناختی در حوزه مدیریت و اقتصاد شهری داشتند، معتقد بودند که شهرستان جدید فاقد زیرساختارهای اولیه شهری درتمامی حوزه هاست وهیچ گونه پتانسیل اقتصادی ، بازرگانی و حتی کشاورزی ندارد که بتواند مبنای اشتغال ، تولید ، رشد وشکوفایی شهر شود. دراین مناطق چند کوره آجرپزی و یک کارخانه ریسندگی قدیمی وجود دارند که سالهاست به دلیل قدیمی بودن تکنولوژی تقریبا" همگی تعطیل شده اند. علاوه بر آن مردم معتقد بودند که جدا شدن این مناطق از شهرستان احواز موجب می شود که ارگانها و سازمانهای دولتی ازتعهدات نسبت به ارائه خدمات شهری خود به این مناطق شانه خالی می کنند واین مناطق به حال خود رها می شوند و حتی ارزش خانه هایشان کم می شود. با وجود تمامی مخالفت ها و استدالها این شهرستان تاسیس شد و متاسفانه امروز شاهد نمود تمامی آن نگرانی ها آن دوره هستیم.

مشکل فاضلاب:

شهرستان کارون اصلا شبکه ی دفع فاضلاب وآبهای سطحی ندارد و فاضلاب آن بصورت جوبهای سطحی و روباز است و با کمترین بارش ، آب بارارن با فاضلاب مخلوط شده و وارد معابر و خانه های مردم می شود. بطوریکه با بارش تنها 10 سانتی متراین شهرستان دچارمشکل اساسی می شود. علاوه بر عدم وجود شبکه دفع فاضلاب که سالهاست برای حل آن چاره اندیشی نشده عوامل دیگری وجود دارند که موجب تشدید مشکل اخیر شده اند.

1- تعداد زیادی ازمنازل این منظقه اساسا برروی زمینهایی ساخته شده اند که زمانی باتلاق یا هوربودند و به عبارتی نقطه ای پایین ترازسطح سایر مناطق ، لذا با افزایش میزان باران و نبود سیستم دفع آبهای سطحی ، آب باران به سمت مناطق پست جریان پیدا می کند و منازلی که دراین محدوده قرار دارند درمعرض سیلاب قرارمی گیرند.

2- سیل فروردین امسال وماندگاری آب برای مدت طولانی درمناطق سیل زده (شهرستان کارون یکی ازمناطق متضرراست) وعدم تخلیه سریع آن  سبب گردید که میزان نفوذ پذیری آب دراین مناطق به حداقل برسد.  بعبارتی زمین ها سیراب شده اند. این امرباعث شده که قدرت جذب آب را ندارد و مقاومت منازل مسکونی به دلیل نفوذ آب ورطوبت بشدت کاهش یابد. درصورت تکراراین پدیده ، شاهد ریزش و ویرانی برخی ازمنازل خواهیم بود.

3- شبکه توزیع آب شرب منطقه عمری 40 ساله دارد و با توجه به نوع لوله های (آهنی )استفاده شده اکثرا فرسوده و دارای شکستگی است و درموارد زیادی به دلیل شکستگی آب فاضلاب به شبکه آب شرب نفوذ پیدا کرده.
مشکل فاضلاب شهرستان کارون ، مشکل امروز نیست و مردم این شهرستان سالهاست که دچاراین مشکل هستند این مشکل سال به سال به دلیل توسعه ناموزون ، فرسودگی شبکه های توزیع آب وفاضلاب و عدم تخصیص منابع و اعتبارات جهت اجراء و تکمیل طرح های جدید ، حادترمی شود. امسال با توجه به سیلاب اول سال و اندک باران های اخیر، ده روزی است که فاضلاب تمام معابر شهری را پرکرده واخیرا" وارد منازل مردم شده است . فاضلاب حاوی انواع سموم شیمیایی و میکروبی است که علاوه براینکه تمام وسایل زندگی مردم را ازبین برده ، انواع بیماریهای میکروبی و پوستی کودکان وساکنین را تهدید می کنند.

اقدامات مسئولین:

متاسفانه طی سالهای اخیراقدام موثرو ملموسی ازطرف مسئولین شهرستان  کارون و استان صورت نگرفته و اصولا" بروز چنین مشکلاتی اگرعامدانه فرض نشود ، ناشی ازبی تفاوتی ، بی تدبیری وعدم اشراف به مدیریت شهری وبرنامه ریزی قبلی است.


درحال حاضرتعدادی مکنده جهت تخلیه آب باران و فاضلاب بکارگرفته شده اند که متاسفانه همین آب فاضلاب را در رودخانه کارون تخلیه می شود. حجم و قدرت این مکنده ها مشخص نیست ومعلوم نیست فاضلاب آب تا چه موقع باید مهمان ناخوانده منازل مردم و خیابانهای شهرباشد. یقینا" اگردرطی روزهای آینده مناطق مذکورمجددا شاهد بارش باران باشند وضعیت مردم ازاین بدترخواهد شد.  جالب است که مدیرعامل آبفای احواز"فردوس کریمی"  ازوظیفه خود و اداره اش طفره می رود و موضوع معالجه فاضلاب و آبهای سطحی را به مردم واگذارمی کند و توصیه می کند که مردم چاه های جذبی را موقتا" لایروبی وشهرداری با تخلیه کانالها نسبت به جمع آوری ماندآب ها اقدام کنند. دراقدامی دیگر و درجهت فروکش کردن نارضایتی مردم منطقه، استاندارخوزستان مدیرعامل آبفای خوزستان "بهنام سرمدی" را جهت نقشه برداری و طراحی شبکه فاضلاب به شهرستان کارون می فرستد و طوری وانمود می شود که  پروژه فاضلاب سریعا" اجراء و مشکل بزودی برطرف خواهد شد. حال با یک جستجوی ساده درسایت های آبفای خوزستان و اداره آب و فاضلاب احوازمتوجه می شویم درطی سالهای اخیرهیچ پروژه ای قابل توجهی درحوزه فاضلاب دراحواز وسایرشهرستانها اجراء نشده است و این ادارات فقط سعی داشته اند شبکه موجود را اصلاح و ترمیم نمایند.
مشکل شبکه فاضلاب مختص شهرستان کارون نیست و کلان شهراهوازسالهاست نتوانسته مشکل آب ، فاضلاب و آبهای سطحی را به شکل اساسی حل کند. با اندک بارانی اکثرمناطق احواز دچارآبگرفتگی می شوند. درسال 1383 بانک جهانی مبلغ 279 میلیون دلار جهت اصلاح شبکه فاضلاب احواز و شیراز وام می دهد که درمورد سهم احواز معلوم نیست این مبلغ کجا و چگونه هزینه شد.


هیچ نظری موجود نیست:

ارسال یک نظر

بازداشت بيش از 350 نَفَر #قيام_تشنگان_ثورة_العطش

بازداشت بيش از 350 نفر در #قيام_تشنگان    صدها نفر در #قيام_تشنگان #قيام_تموز در تظاهرات مسالمت آميز در اعتراض به بى آبى و قطع آب و انتقال آ...